RSS
 

Dâre de lumină

02 Dec

O altă tehnică pe care am întâlnit-o și mi-am propus să o explorez este expunerea lungă a unor subiecte ce au componente fixe și componente în mișcare. Cred că toți am văzut vreodată poze cu ”râuri de lumină” pe șosele. Tot ce îți trebuie este seară/noapte, un trepied și niște răbdare.

Deși putem bine mersi folosi modul prioritate-timp (S la Nikon, Tv la Canon) eu am preferat modul manual. Am pornit cu ultima diafragmă folosită (cred că era un F5.6) și am setat o durată de timp de 20 de secunde. Am văzut că era mult supraexpus așa că am dus diafragma pe la un F18 ignorând riscul de a introduce difracție. Oricum aveam nevoie de o diafragmă de măcar F11 pentru a avea o profunzime de câmp suficientă. Văzând că tot e supra-expus am observat că sensibilitatea îmi rămăsese pe ISO 1600 așa că am tras-o la loc la ISO 200. Era acum ușor sub-expus așa că am urcat timpul la 22 de secunde.

DSC_0064

Aici puteți observa câteva dungi de lumină. Cea mai portocalie, mai sus, ușor întreruptă este de la LED-urile afișajului lateral al unui autobuz RATB Citaro.

Cele roșii sunt de la luminile de poziție sau de frână ale mașinilor ce se depărtau iar, pe contrasens, printre acestea, se văd și niște liniuțe de la farurile mașinilor ce se apropiau (oarecum).

DSC_0073

DSC_0075

Un efect înteresant în poza de mai jos este făcut de girofarul unei ambulanțe, care a lăsat nu o dâră albastră ci punctulețe albastre când era (girofarul) orientat spre cameră.

DSC_0077

DSC_0079

Ar fi fost mult mai interesant dacă aveam acces la o locație (semnificativ) mai sus decât șoseaua și aș fi putut surprinde pe o întindere mai mare ”râurile”. Altă dată.

 
 

Leave a Reply

 

 
 
WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates