RSS
 

Fascinația zborului

19 Oct

La începutul anului am fost la Istanbul și am avut ocazia să merg cu un vaporaș pe strâmtoarea Bosfor până pe malul asiatic (știați că este singurul oraș din lume care se află pe două continente?). Am surprins câțiva pescăruși și pe lângă pozele propriu zise vreau să spun și un cuvânt despre pozarea păsărilor în zbor, din ce am putut învăța până acum.

Ziua, din păcate, a fost tare mohorâtă și înnorată. Asta a șters culorile mult.

DSC_0276

Cu ce obiectiv să tragem? Păi principalul factor, după părerea mea, este focala. Cu cât apropie mai mult cu atât mai bine. Păsările nu vor veni prea aproape așa că trebuie să ne ”apropiem” noi cât putem, optic. Aici am tras cu un Tamron 70-300-le dar și cu 17-50-ul. Un alt factor care contează la obiectiv este calitatea lui. Ideal ar fi să fie cat mai clar (”sharp”) la focale mari, pe care le vom folosi. Doar 17-50-ul are stabilizare de imagine. Aceasta este tare binevenită pentru că vom trage din mână și ne vom mișca repede. Sigur, profesioniștii adevărați vor trage cu 500-uri, de pe trepied, prefocalizat și cu telecomandă sau declanșatoare automate. Eu, cel puțin, nu sunt la acel nivel… și nici nu mă văd prea curând.

DSC_0253

A doua chestiune critică este viteza de reacție si focalizarea. O posibilitate ar fi prefocalizarea. Adică să treci in modul de focalizare manual și sa focalizezi dinainte cam unde te astepți să fie pasărea și să declanșezi direct atunci când apare acolo. Combinat cu o diafragmă mai mare ce mărește profunzimea de câmp ar fi o soluție. Dar sincer e greu și dacă nu faci asta în mod frecvent și mult, nu cred că merită.

DSC_0243

Aici, mai mult ca oricând în fotografie, regula cantității contează. Trage zeci, sute de fotografii… cât mai multe. Și cel puțin la început nu te aștepta să fie bune (sau măcar folosibile) mai mult de 10%. Dacă tragi 10 poze și te aștepți să te duci acasă cu toate bune, vei ajunge tare dezamăgit acasă. Trage mult, cât poți mai bine, dar mult. Ia un card de memorie rapid și mare. Modul de declanșare rafală să fie prietenul tău.

DSC_0220

Timpii de expunere… un minim de viteză, ca să zic așa e dat de regula 1/focală. Dar asta e ca elementele fixe să iasă clar. Daca vrei elemente în mișcare, cum sunt păsările când zboară, clare atunci nu vei fi satisfăcut de atâta. Eu zic să ai cea mai rapidă perioadă de expunere pe care ți-o permite aparatul și lumina de pe subiect. Poți să tragi la 1/4000? Foarte bine, folosește-l. Dacă e mai întunecat sacrifică ISO nu expunere. Zgomotul de imagine se mai scoate, se observă mai puțin, în anii ce urmează vor ieși tehnologii de scoatere a zgomotului din ce în ce mai bune. Dar subiectul mișcat, neclar, nu-l mai repară nimeni. Și, exceptând când ideea e să fie mișcat, e tare nasol.

DSC_0214

Câtă vreme nu o să (pre)focalizezi manual, vei dori un obiectiv cu motor de focalizare ultra-sonic. La Nikon se numește SWM, la Tamron USD, la Sigma HSM. Ambele obiective folosite aici au motor de focalizare convențional. E așa lent că până focalizezi ți-a fugit păsărica. O altă chestie e că obiectivele ieftine, cum sunt Tamron, vor fi neclare sau vor avea aberații cromatice (ori alte năzbâtii) la capatul de focalizare (200 în cazul meu). De asta e bine să iei ceva mai bun, macar Sigma dacă nu Nikon.
Un fost coleg, Antoniu, îmi spune de obicei, legat de obiective ”stai pe Nikon”. Aș stau eu dar nu prea vrea el ca să zic așa… un 70-200 cu F2.8 costă cam 9000 RON iar un 300 fix cu F2.8 o nimica toată de 22.000 RON. Sincer dacă nu scoți bani din obiectivele astea trebuie să fi nebun să le cumperi.

DSC_0205

Contează și specia păsării și ce face atunci când o fotografiezi. Pescărușii pot fi frecvent prinși planând iar asta îți dă timp să focalizezi. De asemenea păsările mari, de pradă (ulii, vulturi șamd) vor fi mai ușor de surprins decât vrăbiuțe sau rândunele.

Nu am reușit să mă descurc cu modul manual, am tras preponderent in modul prioritate de timp (S la Nikon). Oricum cu un D5000 care nu are rotite separat pentru diafragmă și timp de expunere (are una singură și pentru diafragmă trebuie să ții apăsat un buton în timp ce rotești de rotiță) ar fi fost prea greu să trag subiecte spontane, în mișcare, în modul manual, din cauza asta.

DSC_0204

În final, sperând că v-a fost de folos, sau măcar v-a încântat ochiul, vă las restul de poze.

DSC_0189

DSC_0187

DSC_0169

DSC_0135

DSC_0065

DSC_0051

 
 

Leave a Reply

 

 
 
WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates