RSS
 

Să îndreptăm tablouri

01 Jul

Deseori mergem în muzee sau expoziții și dorim să fotografiem tablouri, să facem o formă mai amatoricească de reproducere de artă. Totuși apar tot felul de incoveniente, începând de la faptul că tabloul e prea sus sau prea în stânga/dreapta datorită unor zone interzise (cu lanțuri prinse de niște stâlpișori etc.)

Lumina e alt incovenient pentru că deseori pictura în ulei lucește în diverse feluri. Problema aceasta nu am rezolvat-o încă deci nu am să prezint o soluție la ea. Dar o voi rezolva și voi reveni.

Pe scurt plecăm de la o fotografie așa :

inainte

și ajungem la :

dupa

Am folosit Adobe Lightroom 3 pentru procesare. E un progrămel ușor și mai delicat decât Photoshop, mai orientat pe “developare fotografii”.
Fotografia, așa cum a ieșit de pe card arată așa într-o captură simplificată a lui Lightroom :

1

Avem următoarele probleme :

  • Perspectiva verticală e distorsionată
  • .. la fel și cea orizontală
  • există o ușoară rotire nedorită
  • e un punct roșu in dreapta-jos pe perete

 

Să le atacăm pe rând!

Primul lucru, observăm că derulând uneltele din dreapta la grupa de “Lens correction” și stând cu cursorul peste valorile lor ni se afișează o grilă ce ne ajută să determinăm “ce e drept” :

1'

Ca atare atacăm verticala, mergând spre valori negative și ajungem la valoarea de -36 :

2

Observați cum se deformează spațiul imaginii în partea de jos însă nu vă îngrijorați, vom decupa la sfârșit astfel încât nu vom rămâne cu zona “urâtă”.

Hai acum să atacăm și orizontala :

3

Am ajuns la un +8. E momentul să facem ceva și cu deformarea de tip “butoi” care e acum evidentă :

4

Cu un +10 am rezolvat și butoiașul, oarecum. Deoarece tabloul e și un pic rotit (fie pe perete fie din cum l-am fotografiat în muzeu fie amandouă) vom observa că oricat corectăm una din perspective nu ajungem la un rezultat satisfăcător. Corectăm nițel rotirea :

5

Apoi mai ne jucăm nițel cu corectura perspectivelor …

6

și în final, după ce scoatem pata roșie de pe perete (voi scrie într-un alt articol despre scos pete, coșuri și alte puncte mai mici sau mai mari dar nedorite) rezultă în urma decupajului cam asta :

7

Țin să menționez că la acest ultim pas am mai făcut câteva chestii :

  • am mai redus strălucirea un pic din “Recovery”
  • am “făcut albul”, adică am realizat balansul de alb folosind fundalul drept reper (există o unealtă sub formă de pipetă în partea de sus a uneltelor pentru asta).
  • .. și alte mărunțișuri

 

Un ultim pont pe care vi l-as da e sa nu faceți cum am făcut eu în acest exemplu și anume să lăsați “passe partout”-ul mic (spațiul de la marginea imaginii pana la ramă) prea mic pentru ca să nu fie prea evidente imperfecțiunile de paralelism.

Cum vi se pare îndreptarea?

 
No Comments

Posted in Arta, Tehnici

 

Leave a Reply

 

 
 
WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates