RSS
 

HDR – High Dynamic Range imaging

12 Jan

Se întâmplă să vrem să fotografiem un cadru ce are diferențe mari de luminozitate. Și ba ne iese bine (detaliile se pot distinge) zona luminoasă și zonele mai întunecate ne ies aproape (sau chiar) negru. Altfel expunem mai lung și ies zonele întunecate mai bine și zona luminoasă iese un alb uniform. Oricum am expune nu ne ies bine amândouă. Mulți se mulțumesc fie cu una (cu detaliile mai clare unde li se pare mai interesant) fie cu două poze (câte una pentru fiecare zonă realizată mai bine) în cazul acesta.

Vești bune : există o tehnică, și pe de altă parte niște setări de aparat și soft pentru a putea realiza o poză satisfăcătoare în toate zonele de luminozitate!

Să luăm un exemplu:

În una din încăperile palatului Topkapi, din Istanbul, avem un vitraliu interesant:

HDR Topkapi - scurt

Însă frumoasele motive de pe pereți nu se disting. Hai să vedem și pereții:

HDR Topkapi - lung

Na, că acum nu se distinge vitraliul. Putem să încercăm și ceva între cele două:

HDR Topkapi - mediu

… doar că acesta pare că încercând să mulțumească pe toată lumea, nu mulțumește pe nimeni (ca în restul vieții).

În urma realizării unei imagini HDR (tonemapped) a rezultat aceasta:

HDR Topkapi

Mai bine, nu? Hai să vedem cum!

Tehnica HDR așa cum scrie și în Wikipedia presupune realizarea unui set de expuneri diferite asupra aceleiași scene. Cam orice aparat foto care poate varia timpul de expunere poate fi folosit. Totuși DSLR-urile moderne oferă o funcție ce ușurează mult această tehnică : Auto exposure bracketing.

Deși nu este obligatoriu, recomand să folosiți un mod ce ține diafragma fixă (fie A fie M) și să blocați focalizarea fie folosind focalizare manuală, fie prefocalizând automat și comutând focalizarea pe manual. De asemenea e aproape obligatoriu să nu tragi pozele în JPEG ci in formatul nativ al aparatului (NEF pentru Nikon). Asta pentru că JPEG are adâncimea de culoare de maxim 8 biți și pentru că are pierderi de calitate datorită compresiei.

Voi expune pașii pentru Nikon D5000 :

 1. Aleg modul Aperture-priority (A)
 2. Apăs (i) pentru a alege setări
 3. Navig până la BKT (bracketing)
 4. Aleg un interval de variație (de exemplu 1,3 EV)
 5. Navig până la modul de declanșare
 6. Aleg modul rafală (dacă am și aleg să folosesc trepiedul aleg modul de declanșare prin telecomandă, direct)
 7. Ies din setări
 8. Dacă am posibilitatea fixez aparatul pe trepied (adică dacă nu am trepiedul cu mine voi sări pasul acesta deși e foarte bine să îl ai)
 9. Încadrez
 10. Focalizez (pe auto)
 11. Cu grijă comut pe focalizare manuală (ajută să știi unde e comutatorul pe obiectiv sau aparat fără să fie nevoie să întorc/mișc semnificativ aparatul)
 12. Dacă nu folosesc telecomanda și trepiedul atunci țin cat pot de fix camera și declanșez lung. Va ieși o rafală de trei poze după care rafala se oprește automat. Dacă e vorba de trepied+telecomandă atunci declanșez eu din telecomandă de trei ori. Aparate mai performante pot avea posibilitatea realizării unui set de mai mult de trei poze.
 13. Dacă nu mai fac alte seturi atunci încerc să nu uit de scoaterea BKT-ului. Altfel îmi vor ieși dubios pozele de mai încolo și nu voi realiza de ce, până la a merge cu gândul că s-a defectat aparatul!

Pare complicat dar nu este. Și după ce te și obișnuiești cu aparatul, setările lui și cu tehnica HDR îți va fi aproape reflex.

După ce ai setul de expuneri poți folosi un soft ca să le combini. Există programe dedicate pentru așa ceva (de exemplu HDR Soft – Photomatix pe care l-am folosit eu) dar și cu programe mai generale (cum ar fi Photoshop) de editare se poate. Eu am folosit Photomatix pentru că e ușor de folosit și e dedicat acestei sarcini.

Încarci setul de expuneri în soft, procesezi și iese (detaliile variază în funcție de soft – pentru Photomatix voi adăuga detaliile dacă va fi cineva interesat).

Un alt exemplu de serii de expunere, tot din Istanbul, cu intrarea in Marele Bazar:

HDR Bazar - lung

HDR Bazar - mediu

HDR Bazar - scurt

… și în final:

HDR Bazar

Spor la “brachetare”!

 
4 Comments

Posted in Tehnici

 

Leave a Reply

 

 
 1. Ciprian

  January 12, 2012 at 21:56

  E interesat de incercat si HDR direct din aparat (la Pentax de ex) care face atat braket-area cat si suprapunerea imaginii. Numai ca aici e obligatoriu trepied, procesarea in aparat nefacand aliniera pozelor, ca in cazul Photoshop.

   
  • Andrei Rinea

   January 13, 2012 at 10:57

   Sigur, trepiedul e binevenit in general. Pe de alta parte eu sunt cam sceptic in privinta softului din aparat in general.

    
 2. Antoniu Hubert

  April 4, 2012 at 11:01

  Se poate obtine un HDR decent si numai cu o singura imagine RAW, dar cu multa procesare dupa…

   
  • Andrei Rinea

   April 4, 2012 at 11:05

   Mdap, am citit despre asta însă nu am văzut un rezultat final să văd cum arată… Sunt ușor sceptic.

    
 
WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates